Werking eileider
Een vrouw heeft twee eileiders. Deze zorgen ervoor dat zaadcellen en eicellen in de baarmoeder terechtkomen. De eileiders hebben twee belangrijke onderdelen: de vangarmpjes (fimbria) en de trilharen. De vangarmpjes zorgen ervoor dat de eicel wordt opgevangen en in de eileider terecht komt. De trilharen zorgen ervoor dat de bevruchte eicel daadwerkelijk naar de baarmoeder worden vervoerd.
Lees ook:
Onregelmatige cyclusSoorten eileider afwijkingen
Verklevingen
Verklevingen kunnen ontstaan door een ontsteking in de buikholte. Je kunt verklevingen vergelijken met erg dik littekenweefsel. Een verkleving kan ervoor zorgen dat de eileider zich niet meer goed kan bewegen en daardoor de eicel vanuit de eierstok niet meer op kan vangen.
Vocht in eileider
Een infectie (zoals chlamydia) kan ervoor zorgen dat er vocht achterblijft in de eileider. Dit vocht houdt de zaadcellen tegen onderweg naar de eicellen. Ook kan het vocht ervoor zorgen dat het innestelen niet lukt. Hierdoor is de kans op een zwangerschap een stuk kleiner.
Verwijderde eileiders
In sommige gevallen is het nodig dat een of beide eileiders worden verwijderd. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is geweest van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of wanneer er veel vocht in de eileider zit.
Lees ook:
Kwaliteit spermaBeschadigde trilharen
Trilharen kunnen beschadigd raken door een infectie. Daardoor is het moeilijker om ervoor te zorgen dat de bevruchte eicel in de baarmoeder terecht komt.
Afsluiting
Er kan sprake zijn van afsluiting van een of beide eileiders. Dit kan veroorzaakt worden door een verkleving of ontsteking.
Oorzaken eileider afwijkingen
Eileiderontsteking
Wanneer je een eileiderontsteking hebt gehad kan dit de eileiders hebben beschadigd. Deze ontsteking kan ook onopgemerkt voorbij zijn gegaan. Deze kan zijn veroorzaakt door bijvoorbeeld chlamydia of darmbacteriën.
Endometriose
Normaal gesproken zit baarmoederslijmvlies alleen in de baarmoederholte. Bij endometriose zit er vergelijkbaar weefsel buiten de baarmoederholte, dit worden endometriumhaarden genoemd. Waar het baarmoederslijmvlies weer dunner wordt wanneer je menstrueert, gebeurt dit bij de endometriumhaarden niet. Het bloed hoopt zich dan op bij de endometriumhaarden. Dit kan voor lichamelijke klachten zorgen. Ook kunnen deze bloedingen littekenweefsel en cystes veroorzaken. Littekenweefsel kan ervoor zorgen dat er vergroeiingen of verklevingen ontstaan rondom de eileiders.
Lees ook:
MolazwangerschapBuitenbaarmoederlijke zwangerschap
Wanneer je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad, kan er operatief een eileider zijn verwijderd. Indien de andere eileider niet beschadigd is, kan deze nog steeds voor een zwangerschap zorgen.
Infectie buikholte
Een infectie aan de buikholte, bijvoorbeeld een blindedarmontsteking, kan ervoor zorgen dat er verklevingen ontstaan.
Diagnose eileider afwijkingen
Er kan op verschillende manieren worden vastgesteld dat er sprake is van een afwijking aan de eileider. Een van deze opties is een HSG. Dit is een specifieke röntgenfoto waarmee kan worden gezien of er vocht aanwezig is in de eileiders. Om dit goed in beeld te brengen wordt er van tevoren blauwe vloeistof ingespoten. Daarnaast is een echo mogelijk. Hoewel de eileiders niet zichtbaar zijn op de echo, kunnen afwijkingen wel zichtbaar zijn. Mocht er na de vorige twee manieren nog geen duidelijkheid zijn, dan kan er een kijkoperatie worden gedaan om de afwijking aan de eileider te kunnen vinden.
Gevolgen eileider afwijkingen
De gevolgen van de afwijking aan de eileider is verschillend per situatie. Wanneer er sprake is van een goede eileider, kan je nog steeds spontaan zwanger worden. Wanneer een of beide eileiders beschadigd zijn, kan dit de kans op een spontane zwangerschap sterk verkleinen. Afhankelijk van het soort afwijking (verkleving, afsluiting) kan er nog een spontane zwangerschap ontstaan.
Lees ook:
AmenorroeBehandelingen eileider afwijkingen
Wanneer er sprake is van beschadigde eileiders, zijn er verschillende behandelingen mogelijk.
IUI met stimulatie
Deze behandeling kun je ondergaan wanneer een van beide eileiders in goede staat is. Bij Intra-uteriene inseminatie (IUI) worden zaadcellen direct ingebracht in de baarmoederholte. Daarnaast krijg je een hormoonbehandeling waardoor er meer dan een eicel rijp wordt.
IVF
Bij IVF start je met een hormoonbehandeling, zodat meerdere eicellen tegelijk rijpen. Dan komen zaadcellen en eicellen samen in een kweekschaaltje (IVF) en worden maximaal 2 embryo’s teruggeplaatst.
Operatie
Wanneer er sprake is van een grote verkleving, veel vocht in de eileider of wanneer je een sterilisatie hebt gehad is een operatie een optie.