1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Een speen steriliseren, hoe doe je dat?

    Gepubliceerd op: 2-2-2024Bewerkt op: 2-2-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-2-2024Bewerkt op: 2-2-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Speenwinkel
    Het beschermen van je kindje tegen bacteriën is essentieel, met name voor pasgeboren baby's die extra kwetsbaar zijn. Het handhaven van goede hygiëne speelt hierbij een cruciale rol, ook als het aankomt op het gebruik van fopspenen. Om de veiligheid van je kind te garanderen, is het noodzakelijk om fopspenen te steriliseren. Maar hoe en hoe vaak moet je een fopspeen steriliseren? Hieronder vind je daarover meer informatie.

    Hoe vaak moet je een speen steriliseren?

    Om je kindje goed te beschermen tegen bacteriën is het belangrijk om de speentjes regelmatig te steriliseren, tenminste één keer per dag. Ook moet je een speen altijd steriliseren voor het eerste gebruik. Als de speen net uit de verpakking komt kunnen er bacteriën of nog (onzichtbare) productieresten op zitten. Een fopspeen steriliseren voor het eerste gebruik kan je het beste doen door deze uit te koken.

    Dit doe je door de fopspenen 5 minuten lang in kokend water te leggen. Dit geldt voor zowel latex als siliconen fopspenen. Natuurrubber/latex kan in zeldzame gevallen afgeven op het schild, dus het is belangrijk om in een ruime hoeveelheid water te steriliseren en we raden aan om latex fopspenen apart te steriliseren. Dit geldt alleen voor het eerste gebruik.

    De beste manier om (dagelijks) je fopspeentjes te steriliseren

    De beste manier om te steriliseren is een speen uitkoken. Een speen uitkoken is helemaal niet ingewikkeld en je kan op deze manier zowel een siliconen fopspeen als een latex (natuurrubber) fopspeen steriliseren. Let op dat je spenen niet in een pan met kokend water steriliseert zoals bij uitkoken voor het eerste gebruik, maar door ze te overgieten met kokend water.

    Laat vervolgens de spenen minimaal 5 minuten weken. Haal ze met schone handen uit de kom en laat ze drogen op een schone handdoek. Blijft er wat water achter in een speentje Geen probleem; dit knijp je er heel eenvoudig weer uit. Deze manier van steriliseren is mild voor het speentje, maar verwijdert toch de bacteriën zonder de duurzaamheid van het product aan te tasten.

    Op welke manieren kan je nog meer een speen steriliseren?

    Je kunt speentjes, zoals die van BIBS en FRIGG op verschillende manieren steriliseren. De beste manier is de speen steriliseren door er kokend water overheen te gieten en de speentjes te laten vervolgens 5 minuten te laten weken. Een andere manier is een fopspeen steriliseren in de magnetron. Echter kan een latex speen afbreken bij een temperatuur boven de 100°C waardoor producenten deze manier van steriliseren veelal afraden. Siliconen spenen echter, verdragen temperaturen tot 110°C en kunnen dus eventueel wel in een magnetron gesteriliseerd worden, zolang je de maximumtemperatuur maar niet overschrijdt. Let er wel op dat je altijd een speenhouder, zoals die van BIBS gebruikt; fopspenen mogen absoluut niet los in de magnetron.

    Een speen steriliseren in de magnetron doe je zo:

    1. Haal het inzetstuk uit de BIBS speensterilisator.
    2. Voeg twee lepels water toe aan het speendoosje en plaats de fopspeen erin
    3. Zet het doosje maximaal 60 seconden op maximaal 800W in de magnetron
    4. Laat het doosje afkoelen voor je de speen verwijdert
    5. Plaats na het verwijderen van het speentje het inzetstuk weer terug om de vorm van het speendoosje te waarborgen.
    6. Zorg dat kindjes uit de buurt van het sterilisatieproces blijven en ze de speen pas gebruiken wanneer deze volledig is afgekoeld.

    Gebruik je een ander merk speen dan BIBS of FRIGG? Bekijk dan altijd eerst de instructies van de fabrikant.

    Hoe zorgvuldiger je de spenen bewaart, hoe schoner ze blijven en hoe langer ze meegaan. Een perfect product om zowel de speentjes in te bewaren én in te steriliseren, is dus een speenhouder, zoals die van BIBS. Je kunt een speenhouder net zoals fopspeentjes ook laten personaliseren. Hoe leuk is het als de fopspeen en speenhouder direct herkend worden (bijvoorbeeld op de crèche) en dat ze ook nog eens perfect bij elkaar passen?

    Hoe moet je spenen vooral niet reinigen?

    Andere regelmatig genoemde methodes om een speen te steriliseren zijn die met een uv-sterilisatieapparaat, een sterilisatievloeistof of in de vaatwasser. Deze manieren raden we af voor zowel natuurrubber/latex als siliconen fopspenen. Gebruik geen uv-sterilisatieapparaat omdat uv-licht de speen kan beschadigen. Ook kan uv-licht alleen het direct belichte oppervlak reinigen, waardoor de speen eigenlijk niet volledig rondom gesteriliseerd kan worden. Een sterilisatieoplossing kan fopspenen eveneens beschadigen, vooral als speentjes te lang in de oplossing blijven liggen. Ook de vaatwasser is niet geschikt om fopspeentjes te steriliseren omdat deze geen temperaturen haalt die hoog genoeg zijn én omdat de reinigingsmiddelen de spenen kunnen beschadigen of zelfs poreus maken.

    Direct naar de fijnste fopspenen en speenaccessoires

    Controleer speentjes regelmatig!

    Een goede hygiëne is belangrijk, maar minstens zo belangrijk is het regelmatig controleren van fopspenen. Trek je aan het zuiggedeelte en zie je beschadigingen? Dan is het de hoogste tijd om de speen te vervangen. Een BIBS of FRIGG-speen vervang je het beste elke 4 tot 6 weken.

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Speenwinkel

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard