Een baby: niet zo milieuvriendelijk?
De groeiende wereldbevolking is een grote oorzaak waarom de aarde langzaam meer en meer opwarmt en grondstoffen opraken. Het krijgen van een baby draagt daar dus stiekem aan bij. Baby’s hebben immers meer nodig dan alleen liefde en aandacht. Die babyuitzetlijst moet ook gehakt worden uit bomen, en dat speelgoed en kleding wordt vaak gemaakt in vervuilende fabrieken.
Lees ook:
Duurzaamheid en een baby: zo gaat dat samenHoeveel CO2 per baby?
Iedere baby is verantwoordelijk voor zo’n 800 ton CO2. In zijn hele levensloop weliswaar. Gemiddeld stoot een Nederlander jaarlijks namelijk 10 ton CO2 uit, en met een gemiddelde levensloop van tachtig kom je dus op dat getal uit. Mensen verhogen vooral de CO2 concentratie op aarde door het verbranden van fossiele brandstoffen. Die zijn weer nodig om bijvoorbeeld auto’s en fabrieken draaiende te houden, waar de spullen van je baby worden gemaakt. En wat dacht je van alle ritjes om je baby naar zijn clubjes en school te brengen? Om het even in beeld te brengen: het krijgen van één kind staat gelijk aan 36 transatlantische retourvluchten per jaar.
Lees ook:
Wasbare luiersIs geen kinderen krijgen de enige oplossing tegen klimaatverandering?
Is het dan nodig om geen kinderen meer te krijgen om klimaatverandering tegen te gaan? Sommige mensen vinden van wel. Idealiter, volgens onderzoek, zou de wereldbevolking moeten krimpen naar 2 miljard mensen om volledig in harmonie met de natuur, het klimaat, en natuurlijke grondstoffen te leven. Maar de verwachting is dat er in 2100 zo’n 12 miljard mensen op de aarde rondlopen. Niet geheel realistisch dus dat de wereldbevolking in die mate zal verkleinen en dat daardoor het klimaat gered zal worden.
Lees ook:
Meer leren over duurzaamheid in het ouderschapWel kinderen, toch milieubewust
Er zijn een hoop andere dingen die we kunnen en zouden moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan. Geen vlees of zuivel meer eten is bijvoorbeeld een goede optie om de uitstoot van broeikassen tegen te gaan. Mensen die veganistisch eten, besparen dan ook 0,8 ton CO2 per jaar. En door geen auto meer te rijden, stoot je 2,4 ton CO2 per jaar minder uit. Stoppen met vliegen zou al helemaal fantastisch zijn.
Dat zijn dus allemaal dingen die we onze kinderen kunnen bijbrengen in een milieuvriendelijke opvoeding. Je laten steriliseren voor het klimaat is dus niet nodig, en het is ook niet realistisch om te verwachten dat mensen dit in grote hoeveelheden met jou mee zullen gaan doen. Ook in kleine keuzes kun je al een verschil maken voor het milieu: huur bijvoorbeeld je babyspullen in plaats van ze te kopen, kies voor wasbare luiers, open de spaarrekening bij een duurzame bank, kies voor duurzame merken en wees eens wat zuiniger in de hoeveelheid water die je gebruikt. Zo hoeft het krijgen van een baby echt niet fataal te zijn voor het klimaat!