1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De zon en je baby: wat je echt moet weten

    Gepubliceerd op: 3-21-2020Bewerkt op: 7-14-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-21-2020Bewerkt op: 7-14-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Het tere huidje van je baby wil je natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen de zon. Om onbezorgd met het hele gezin te kunnen genieten van een fijne tijd onder de zon, op vakantie in het buitenland, in eigen land of gewoon tijdens een middagje in het park, moet je de huid van je baby goed beschermen tegen de zon. Hoe kun je dit het beste doen zodat je goed voorbereid de lente en zomer tegemoet gaat met je baby?

    Voor- en nadelen van de zon voor je baby

    • Vitamine D Tijd in de zon en buiten doorbrengen is hartstikke goed voor de gezondheid, ook voor je baby! Zo krijgt je lichaam namelijk de kans vitamine D aan te maken, wat met behulp van de zon gebruikt. Vitamine D is erg belangrijk voor een goede botopbouw van je hardgroeiende kindje.

    • De kwetsbare huid van je baby Echter kan langdurige blootstelling aan uv-straling ook voor huidschade zorgen, vooral bij jonge baby’s en kinderen. Volwassenen hebben een veel dikkere huid, maar de huid van je baby is nog hartstikke kwetsbaar. Dit komt doordat de babyhuid snel groeit en daardoor minder tijd heeft om de huidcellen beschadigd door zonlicht te herstellen. Dit kan weer op een vergroot risico op huidkanker zorgen op latere leeftijd. Zonbescherming voor je baby is daarom van groot belang.

    Tips om huidschade door de zon te beperken bij je baby

    • Houd je baby zoveel mogelijk uit de directe zon Het is beter om baby’s tot en met 1 jaar volledig uit de directe zon te houden, dus zoveel mogelijk schaduw zoeken voor je kleine is hierbij de oplossing. Gaan jullie een dagje naar het strand? Neem dan een parasolletje mee. Gaan je wandelen met de kinderwagen? Zorg er dan voor dat je baby volledig afgeschermd van de directe zon mee kan (maar leg geen doek over de kinderwagen heen). De zon is tussen 12:00 en 15:00 altijd het sterkst, dus dan is het nog belangrijker om je baby uit de zon te houden.

    • Zonnebrand Het is verstandig om eengoede zonnebrandvoor je baby aan te schaffen, ook al neem je hem nooit mee in de directe zon. Ook in de schaduw is je kindje namelijk blootgesteld aan uv-straling! Je kunt tegenwoordig eindeloos veel zonnebrand vinden speciaal geschikt voor het babyhuidje met een beschermingsfactor van 50. Ben je met je baby langere tijd buiten, ook al is het in de schaduw? Smeer je kindje dan iedere twee uur opnieuw goed in.

    Wat is één van de symptomen van een zonnesteek bij baby´s en jonge kinderen?

    • Je kind heeft koorts
    • Je kind is hevig aan het zweten of juist helemaal niet meer
    • Je kind heeft onophoudelijk de hik

    • Een zonnepetje of -hoedje Het staat leuk en is ook nog eens ergens goed voor, zo’n schattig zonnehoedje of zonnepetje voor je baby. Omdat de meeste baby’s nog niet veel haar hebben, wordt hun hoofdhuid niet automatisch beschermd tegen de zon. Een petje of hoedje is daarom erg belangrijk. Dit kan ook een zonnesteek voorkomen.

    • UV-werende kleertjes Tegenwoordig is er ook UV-werende kleding voor je kindje te vinden. Dit soort kleding kan gelijk staan aan een beschermingsfactor van 50! Met dat materiaal kan je ook zwemkleding vinden voor je baby.

    Let op de ingrediënten in zonnebrandcrème

    Wanneer je zonnebrandcrème koopt, let dan ook goed op de ingrediënten die erin zijn verwerkt. Niet alle ingrediënten zijn namelijk zo geschikt voor het babyhuidje. Zo kun je beter de volgende ingrediënten vermijden:

    • Alcohol: alcohol irriteert de huid en droogt hem daarnaast ook uit, al helemaal bij baby’s en jonge kinderen
    • Parfum: het ruikt misschien lekker, maar parfums in zonnebrandcrème kun je beter vermijden. Parfums kunnen namelijk in combinatie met de zon voor pigmentvlekken zorgen.
    • Zonnefilter oxybenzone: dit chemische zonnefilter wordt erg gemakkelijk in de huid opgenomen, wat hormoon verstorend kan werken. Dit stofje wordt soms teruggevonden in bloed, moedermelk en urine.

    Wat als je baby toch is verbrand?

    Merk je dat je kindje onverhoopt verbrand is geraakt door de zon? Haal je kindje dan direct uit de zon. Met natte handdoeken, een lauwe douche of bad kun je de huid meteen verkoelen, waarna je hem moet insmeren met en aftersun geschikt voor baby’s of kinderen. Een aftersun met een verkoelend of vochtinbrengend ingrediënt is aan te raden, bijvoorbeeld aloë vera. Er wordt beweerd dat koele komkommer of yoghurt op de verbrande huid ook verkoelend kan werken, ookal is dit niet wetenschappelijk bewezen. Houd je kindje de komende dagen uit de directe zon en blijf de verkoelende middelen op de verbrande huid gebruiken.

    Baby ziek door de zon

    Je kindje kan een zonnesteek oplopen door langere tijd onder de hete zon te zijn. Voorbodes van een zonnesteek zijn dat een kind meer dorst heeft dan normaal, een huid die koel en vochtig aanvoelt en als je kind wat ouder is, kan het gaan klagen over krampen in hun buikje, armen en benen. Een verhoogde lichaamstemperatuur (>39,4), rusteloosheid, tekenen van uitdroging en prikkelbaarheid en uitputting, zijn symptomen van een zonnesteek. In dit geval moet de temperatuur van je baby zo snel mogelijk dalen en hem zo veel mogelijk laten drinken. Blijft je kindje symptomen vertonen, raadpleeg dan een arts.

    Na een lange dag in hete temperaturen, zelfs in de indirecte zon, kan de huid verbranden. Hierna kan de huid gaan schilferen, jeuken en zelfs kunnen er blaren ontstaan. deze verschijnselen zie je soms al na 12 uur. Is je kindje echt flink verbrand op grote oppervlakken, dan kan hij daar wellicht ziek van worden. In het ergste geval krijgt je kindje dan koorts, blaren, zwellingen, hoofdpijn, koude rillingen en hartkloppingen. In dit geval is het noodzakelijk je baby mee te nemen naar de huisarts.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard