1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Een bijtring voor je baby: waar moet je op letten?

    Gepubliceerd op: 6-30-2022Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-30-2022Bewerkt op: 10-23-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Je baby krijgt doorkomende tandjes tussen de 4 en 7 maanden, en dat kan soms pijn doen: een bijtring zorgt dan voor verlichting. Dat is een ring speciaal ontworpen voor het mondje voor je baby en zijn doorkomende tandjes. Hier kan je baby zorgeloos op bijten. Waar moet je op letten bij het kopen van een bijtring?

    Wat is een bijtring precies?

    Een bijtring is speciaal ontworpen voor baby’s die doorkomende tandjes hebben. Dat kan namelijk voor flink wat ongemak zorgen. Je zult dit merken doordat je baby aan alles wat los en vast zit zal proberen te bijten en sabbelen. Om te voorkomen dat hij dit met te kleine of vieze objecten doet, kan je je baby een bijtring aanbieden waar hij onbeperkt op kan bijten.

    Bijtringen zijn gemaakt van siliconen, rubber of hout en zijn veilig voor je baby. Er zitten dus geen schadelijke stoffen in, en geen kleine deeltjes die je baby kan los bijten of sabbelen. Vaak zitten er bobbels of noppen op de bijtring, omdat dat het tandvlees van je baby masseert en voor verlichting aan het tandvlees zorgt. Leuke kleurtjes en vormpjes zorgen ervoor dat het voor je baby een interessant object is.

    Zo merk je wanneer je baby een bijtring nodig heeft

    Wanneer de tandjes doorkomen zal je baby een bijtring erg waarderen. Maar de doorkomende tandjes zijn niet altijd gelijk zichtbaar. Je kunt het dus verder de behoefte aan een bijtring merken aan:

    • Opgezwollen tandvlees
    • Huilerig en hangerigheid
    • Veel kwijlen
    • Alles in zijn mondje stoppen om erop te sabbelen en bijten
    • Aan de oortjes trekken en over de wangen wrijven
    • Minder goed eten, drinken en slapen

    Je kunt een bijtring aanbieden wanneer je kind goed kan grijpen: dat gebeurt meestal rond de 4 maanden, wanneer ook de eerste tandjes doorkomen.

    Verschillende soorten

    Er zijn een hoop verschillende bijtringen op de markt. De meeste bijtringen zijn siliconen exemplaren, want die gaan niet snel stuk waardoor je baby zo veel en hard kan bijten als hij wilt. Beter voor het milieu zijn bijtringen van natuurrubber of latex, die ook wat zachter zijn dan siliconen bijtringen. Dat vinden sommige baby’s fijner, anderen niet. Siliconen en rubberen bijtringen zijn ook erg makkelijk schoon te maken.

    Iets wat er nog wat gezelliger uitziet en ook erg lang meegaat, is een houten bijtring. Die wordt gemaakt bij beukenhout, en zal dus niet gaan splinteren of breken. Ook deze exemplaren zijn erg stevig, maar ze zijn soms iets lastiger schoon te maken.

    Een bijtring met een koelelement is al helemaal kalmerend voor je kind: die kun je in de koelkast doen wat daarna nog meer verlichting biedt voor de mond van je baby. Ook leuk is een bijtring met klein tandenborsteltje: sommige baby’s zijn hier weg van, en zo maken ze ook gelijk kennis met het tandenpoetsen. Is je baby niet gelijk weg van een bijtring? Dan kun je ook een ring kopen waar een speeltje aan vast zit, zoals een bijtring met rammelaar.

    Tips bij de aanschaf en gebruik van een bijtring

    Let op de leeftijd: iedere bijtring heeft een aanbevolen leeftijd, sommigen kun je vanaf 0 maanden en anderen vanaf 2 maanden gebruiken. Als je hierop let, weet je zeker dat de ring geschikt is voor je baby.

    • Keurmerken: aan de keurmerken en labels van een bijtring weet je of hij volledig veilig is. Kijk of de bijtring een CE-keurmerk en Tüv-label heeft.
    • Materiaal: check altijd het materiaal van de bijtring, en zorg ervoor dat hij is gemaakt van de eerder genoemde materialen. De chemische stof BPA kan je beter vermijden. Het liefst is hij gemaakt van natuurlijke materialen, en is hij hypoallergeen.
    • Houd hem schoon: maak de bijtring meerdere keren per dag schoon met afwasmiddel onder de kraan met heet water, of een vochtig schoon doekje. Het beste kun je de instructies van de bijtring volgen over hoe je hem het beste kunt schoonmaken.
    • Niet in de vriezer: leg bijtringen niet in de vriezer, want dan zouden de lippen eraan kunnen blijven plakken.
    • Geen koelbijtring als tandjes al zijn doorgekomen: met al doorgekomen tandjes zou je baby het koelelement namelijk kapot kunnen bijten, waardoor de vloeistof vrij zou kunnen komen.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de babyuitzetlijst.

      • Feed

      • Mijn week

      • Cursusportaal

      • Community

      • Dashboard