Beetje bij beetje transformeert je lichaam en wordt er meer ruimte ingenomen door je groeiende kindje. In dit artikel wordt ingegaan op de fysieke en mentale veranderingen tijdens de zwangerschap en wordt uitgelegd hoe dit klachten kan veroorzaken. Ook lees je tips om meer in balans te komen en hoe adem- en ontspanningstherapie bij de fysiotherapeut je kan helpen om weer in balans te komen.
Fysieke veranderingen
Je organen komen in de verdrukking. Onder invloed van de zwangerschapshormonen die door je bloed stromen, ondergaan je organen, circulatiestelsel en spijsverteringsstelsel diverse aanpassingen. Je voelt dit aan allerlei sensaties. Je bent bijvoorbeeld sneller buiten adem; hijgend kom je tegenwoordig de trap op. Je hebt vaker hartkloppingen, je stoelgang is anders of hebt last van dikkere enkels of handen doordat het weefselvocht toeneemt.
Ook je lichaamshouding verandert. Je staat met een wat hollere rug door het extra gewicht aan de voorkant. De ligamenten van het bekken en de lage rug verweken, wat gunstig is voor de geboorte, maar wat ook instabiliteit kan veroorzaken met bijbehorende klachten. Je kunt last hebben van plotselinge kuitkrampen doordat de bloedtoevoer naar je benen lichtelijk belemmerd is door je groeiende baarmoeder.
Plotselinge aversie van sommige geuren of zin in bepaald voedsel wordt ook veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Misschien ben jij nu die vrouw die midden in de nacht opeens ontzettend naar spaghetti verlangt. Of je wordt al misselijk bij de gedachte.
Misselijkheid wordt deels veroorzaakt door het zwangerschapshormoon HCG. Dit hormoon verdubbelt zich bij de meeste zwangere vrouwen elke 2 tot 3 dagen. Ter vergelijking: bij niet-zwangere vrouwen ligt de HCG-waarde tussen 0–5 iu/l. Bij tien weken zwangerschap kan deze waarde wel 10.000 keer zo hoog zijn, tussen de 50.000-288.000 iu/l.
Niet zo gek dus, dat je soms erg beroerd kan voelen in die weken!
Mentale veranderingen
Stress en spanning kunnen misselijkheid ook verergeren. Af en toe pieken in je stressniveau zijn heel functioneel en helpen je beter presteren. Maar langdurig onder een lage vorm van spanning leven is schadelijk. Je veert als het ware niet terug naar een staat van balans.
De zwangerschapshormonen zorgen niet alleen voor fysieke veranderingen. Je emoties worden er ook door gekleurd. Je ziet een regenboog en barst in tranen uit. Je irriteert je mateloos aan bepaalde mensen. In een opwelling kom je thuis met een hele lading kaarsen. Misschien ben je nu feller en assertiever dan gewoonlijk, het kind in je geeft je de kracht om je uit te spreken. Of raken bepaalde dingen je veel minder en ben je afwezig en in jezelf gekeerd.
De perceptie van pijn of ongemak kan ook anders zijn dan gewoonlijk. Hierdoor ga je bepaalde bewegingen of activiteiten vermijden. Je kunt hierdoor juist meer klachten ontwikkelen, denk aan rugpijn of nekpijn.
Mentaal en fysiek in balans blijven tijdens je zwangerschap is een hele uitdaging. Het is een bijzondere, wonderlijke periode met de geboorte als moment suprême. Fysiek en emotioneel een unieke ervaring die met niets anders te vergelijken is. Hieronder enkele tips om in balans te blijven.
Tips
- Sta actief: knieën licht gebogen, navel licht ingetrokken zodat je dwarse buikspier aanspant; zo draag je je kindje echt.
- Wissel af in houding: niet te lang zitten, niet te lang staan.
- Let op symmetrie in houding: sta, zit of lig niet scheef. Dit kan bekkenklachten verergeren.
- Doe dingen die jou een ontspannen gevoel geven.
- Uit je zorgen, ook al lijken ze misschien klein. Gedeelde smart is halve smart.
- Geef toe aan vermoeidheid. Ga gerust om 19.30 naar bed.
- Neem vaker pauzes.
- Blijf in beweging: fietsen, zwemmen, wandelen.
- Adem en ontspanningsoefeningen: kom meer in contact met je baby.
Adem- en ontspanningstherapie
Bij de gespecialiseerde fysiotherapeut kun je terecht voor adem- en ontspanningstherapie tijdens of na je zwangerschap. Ontspanning verlicht pijn, spanning en ongemak. Ben je ontspannen, dan zijn klachten hierdoor beter te dragen.