1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Als vrijen pijn doet: een praktijkvoorbeeld

    Gepubliceerd op: 9-1-2019Bewerkt op: 2-20-2020
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-1-2019Bewerkt op: 2-20-2020
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Dieuwke Ottens
    Als consulent seksuele gezondheid NVVS word ik regelmatig gebeld door koppels die tegen een seksueel probleem aanlopen. Het is bekend dat 5% van de vrouwen pijn met vrijen ervaart (seksuele gezondheid in Nederland, Rutgers, 2017). Vaak is dit al iets wat speelt voor de zwangerschap en versterkt wordt tijdens de zwangerschap of daarna. Een praktijkvoorbeeld.

    De situatie

    Zo ook Anneke en Joost. Anneke is nu 20 weken zwanger. Het zwanger worden is niet heel makkelijk gegaan. Haar cyclus was onregelmatig dus het was lastig om het juiste moment te bepalen waarbij de kans op zwanger worden het grootst zou zijn. Ze hadden nog een vakantie geboekt net voordat ze een traject in het ziekenhuis in zouden gaan en ineens was het raak.

    De zwangerschap verloopt tot op heden heel goed. Alleen in het begin van de zwangerschap heeft Anneke een paar keer wat bloedverlies na het vrijen gehad. Daar zijn zij beiden best van geschrokken, maar na wat onderzoek in het ziekenhuis bleek er niets aan de hand. Maar sindsdien gaat het vrijen niet meer zo soepel als voorheen. Het doet vaak pijn bij Anneke. Joost vindt dit heel vervelend, maar weet ook niet goed wat hij kan doen.

    Bij problemen als pijn bij vrijen is het belangrijk dat een koppel gezamenlijk op gesprek komt. Zij kunnen beiden een bijdrage leveren in de oplossing.

    Het gesprek

    En zo geschiedde het dat Anneke en Joost een afspraak hebben gepland. We hebben samen gesproken over de pijn. Is het bij het naar binnen gaan, of meer bij doorstoten? Hoe voelt het aan? Maar ook sinds wanneer is het probleem ontstaan? Hoe was hun seksleven voor de zwangerschap? Is het er altijd, of meer in specifieke situaties? En zijn er ook momenten waarop de pijn er niet is, en wanneer zijn deze dan?

    Het bleek dat hun seksleven altijd heel bevredigend was geweest, maar door het bloedverlies was er wat spanning gekomen. Stel dat het niet goed zou gaan met de zwangerschap? Het had immers best een tijd geduurd om zwanger te raken. Deze problemen kom je juist heel veel tegen in de praktijk. En het is dan ook heel goed geweest dat Anneke en Joost op tijd actie hebben ondernomen.

    De oplossing

    Door inzicht te hebben in het proces, werd al snel duidelijk dat dit ook op te lossen is. Zeker omdat voorheen er geen sprake was bij pijn tijdens het vrijen. We hebben gekeken naar hoe de ontspanning weer terug te krijgen, en ik heb hen daarbij gerichte oefeningen meegegeven. Het bleek dat Anneke ook andere klachten had die passen bij het makkelijker aanspannen van de bekkenbodemspieren, waardoor ik haar heb verwezen naar een bekkenfysiotherapeute. Na een paar weken hebben wij weer een afspraak gepland. Het ging goed, en het probleem was over. Zij zien met veel plezier de rest van de zwangerschap tegemoet en kunnen met de tips verder ook als het na de bevalling even wat moeilijker gaat.

    Natuurlijk is iedere casus anders. Maar je bent dus zeker niet de enige als je pijn met vrijen ervaart. Schroom niet om om hulp te vragen. Bij het ermee doorlopen en 'de kiezen maar op elkaar zetten' los je het zeker niet op. Heel vaak kan een consulent seksuele gezondheid NVVS jullie als snel weer op weg helpen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard