Slapen op het kinderdagverblijf
Op het kinderdagverblijf slapen kinderen in een bedje. Dit is vaak voor elk slaapje hetzelfde bedje, zodat ze aan deze plek wennen. Het komt voor dat kinderen thuis niet gewend zijn om in een bedje te slapen. Dit maakt het slapen op het kinderdagverblijf lastiger. Het helpt om je kindje thuis vast te laten wennen aan het slapen in een bedje voordat het naar het kinderdagverblijf gaat. Ook kan het zijn dat je kindje gewend is om in slaap gewiegd te worden. Het is goed om dit vast af te bouwen voordat je kindje naar het kinderdagverblijf gaat. De pedagogisch medewerkers hebben veel persoonlijke aandacht voor je kindje, ook tijdens het naar bed brengen. Echter laat de groepsdrukte het niet toe om elk kindje in slaap te wiegen of lange tijd bij een bedje te blijven staan.
Voeding op het kinderdagverblijf
Een volle buik is belangrijk om goed te kunnen spelen, slapen en lekker in je vel te zitten. Als je borstvoeding geeft zal je kindje op het kinderdagverblijf afgekolfde melk uit een fles krijgen. Als je kindje niet of nauwelijks uit een flesje heeft gedronken, kan dit best even wennen zijn. Het is belangrijk om van te voren vast te oefenen met het geven van een flesje. Zo ontdek je welke fles je kindje het prettigst vindt en went je kindje aan het drinken uit een fles. Laat ook iemand anders eens een flesje geven.
Lees ook:
Kinderopvang: welke opties zijn er?Wennen aan geluiden
Op een kinderdagverblijf zullen (waarschijnlijk) meer geluiden zijn dan thuis. Dit kan afleiding geven tijdens het drinken, als een kindje volledige stilte gewend is. Zet tijdens het voeden eens muziek aan of voed juist ergens waar wat meer geluid is, in plaats van een rustige plek op te zoeken.
Vertrouwde objecten
Als je aan voorbereiding denkt, kun je ook denken aan het je kindje zo comfortabel mogelijk maken op het kinderdagverblijf door de geur van thuis mee te geven. Slaap als ouder een paar nachten met een knuffel of doekje die je mee kunt geven naar het kinderdagverblijf. Je kindje heeft dan een vertrouwde geur, wat een veilig gevoel geeft.
Wennen aan dagjes weg
Bovenstaande voorbeelden gelden vooral voor baby’s. Het kan natuurlijk ook zijn dat je kindje op latere leeftijd naar een kinderdagverblijf gaat. Ook dan is een goede voorbereiding belangrijk. Wat voor jezelf en je kind kan helpen, is om hem of haar vast een keer een (halve) dag bij een bekende te brengen. Voor jezelf is het goed om te ervaren dat een ander ook voor jouw kind kan zorgen en daarnaast leert je kind ook dat er iemand anders dan papa of mama voor hem/haar zorgt.
Als laatste: heb vertrouwen! Als je zelf veel stress ervaart tijdens het wegbrengen, zal je kindje dit ook voelen. De pedagogisch medewerkers doen hun uiterste best om je kindje zich zo thuis en fijn mogelijk te laten voelen.
Lees ook:
Hoe kies je een kinderdagverblijf?